A-Ropa
A-Ropa

China. Het ontstaan van Keramiek China. Het ontstaan van Keramiek

Inleiding Programma/Route Prijzen/Data Praktische informatie

DAG 1 » Amsterdam- Beijing.

Vertrek vanaf Schiphol voor uw vlucht naar Beijing.


DAG 2 » Beijing.

In de ochtend komt u aan in Beijing en wordt u naar het hotel gebracht. Om onmiddellijk in de stemming te komen en om het tijdsverschil snel te verwerken bezoekt u deze dag de mooiste tempel van Beijing, de Tempel van de Hemel.

Het meest imposante gebouw van dit tempelcomplex uit de 15e eeuw is gebouwd zonder gebruik te maken van een enkele spijker. Het ronde gebouw  is bekleed met 50.000 blauwe dakpannen en staat op een rond marmeren 9 etages tellend terras. Op weg terug naar het hotel kijkt u nog rond in de Liuyuchang, de antiek straat van Beijing waar naast veel mooi namaak met enig geluk ook nog prachtige oude dingen zijn te verkrijgen.


DAG 3 » Beijing.

Vandaag staat voor een  belangrijk deel in het teken van een ander beroemd bouwwerk, de Chinese Muur.  

U bezoekt  dit fenomeen niet op de meest toeristische en drukke plekken maar u bekijkt en beloopt de muur bij JInshanling.  Daarnaast bezoekt u het unieke Oostelijk grafcomplex van de Qing keizers. Een prachtig gebied met rijk gedecoreerde grafkamers, tempelgebouwen, watertjes en bruggen, landelijk gelegen tussen maisvelden en pijnboombossen. 


DAG 4 » Beijing.

In de ochtend brengt u een bezoek aan de Witte Wolken Tempel. Een van de weinige tempels die gewijd is aan het Taoïsme. De rest van de dag heeft u vrij om deze enerverende miljoenenstad zelf verder te verkennen of om nog enkele andere bezienswaardigheden te bezoeken. In de namiddag vertrekt u naar het vliegveld voor de vlucht naar Xi’an.


DAG 5 » Xi’ an.

Xi’an bezoekt u vanzelfsprekend om het wereldberoemde Terracottaleger te gaan bekijken. Dit Terracottaleger vormt een onderdeel van een enorme ondergrondse stad; het grafcomplex van Keizer Qin Shi Huangdi, China's eerste keizer (ong. 200 vchr.). De eerste terracottabeelden werden pas in 1974 ontdekt door een paar boeren die een waterput aan het graven waren! In de middag bezoekt u de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude stad van Xi’an. Zo ziet u de imposante stadsmuur en de 'Wilde Ganzen Pagode'. 


DAG 6 » Xi’ an.

Vandaag gaat u het platteland op en maakt u een excursie naar Tongchuan. Dit is de plaats waar sinds eeuwen het beroemde Yaozhou porselein wordt gemaakt. 

U zult een oude Yaozhou oven zien en verder bezoekt u het op een hoog plateau gelegen historische dorpje Chenlu.  In dit prachtige dorpje wordt ook nu nog door veel dorpelingen Yaozhou porselein vervaardigd. Porseleinovens, van klein tot groot, treft u dan ook overal in het dorp aan. 


DAG 7 » Xi’ an.

Vandaag maakt u een lange maar mooie excursie naar enkele kleine plaatsjes op het platteland. U zult de plaatsjes Tongchuan en Chenlu bezoeken.  In Tongchuan zult u nog enkele oude tempels kunnen bezoeken en de restanten zien van de eerste porseleinovens van China. Chenlu is een klein boerendorp met mooie oude straatje en huizen, dat nog niet door het toerisme is platgetreden. 


DAG 8 » Xi’ an - Huangshan.

In de ochtend heeft u vrije tijd om Xi’an nog wat op eigen gelegenheid te verkennen.  U kunt bijvoorbeeld de gezellige moslimwijk met zijn mooie Chinese moskee en vele eetstalletjes en handelskramen bezoeken of de mooie Grote Wilde Gans Pagode, geheel opgetrokken van steen, bezoeken. In de namiddag wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar Huangshan, de Gele Bergen.


DAG 9 » Huangshan.

Vandaag rijden we via enkele kleine dorpjes naar de Gele Bergen. Een spectaculair berggebied dat vaak als decoratie op het Chinees porselein is gebruikt.


DAG 10 » Huangshan - Jingedezhen.

In de ochtend kunt u het historische centrum van het stadje nog op eigen gelegenheid bezoeken waarna u na de lunch met de bus naar Jingdezhen wordt gebracht. Hier bezoekt u de werkplaats waar een van de belangrijkste ontwerpstudio van contemporaire keramiek, SPIN, zijn design creaties laat maken. 


DAG 11 » Jingdezhen.

Jingdezhen is al eeuwen lang het centrum van de Chinese porseleinindustie. 

U bezoekt vandaag de Ancient Porcelain Factory en het Ceramic History Museum: hier wordt de geschiedenis van deze keramiekstad verteld. Er zijn in dit museum niet alleen voorwerpen van keramiek uit verschillende Dynastieën tentoongesteld maar ook antieke keramiek werkplaatsen. Hier wordt getoond hoe het proces van het maken van keramiek in de oudheid geschiedde. Ook staat de Ancient Hutian Kiln Site op het programma, 5 kilometer ten oosten van de stad: de belangrijkste vindplaats van een porseleinoven in Jingdezhen. Men begon te werken met deze ovens in de Vijf Dynastieën (907-960 AD) en ze werden meer dan 600 jaar gebruikt tijdens de Song en de Yuan Dynastie. Men stopte ermee in het midden van de Ming Dynastie. Tot slot bezoekt u het Dragon Pearl paviljoen, de ‘kiln site’ bij Zhushanlu. U kunt hier genieten van een muziekvoorstelling met porseleinen instrumenten. In de avond stapt u op de trein voor een ontspannen nacht rit naar Shanghai.


DAG 12 » Shanghai.

In Shanghai bezoekt u het misschien wel beste museum van China. Overzichtelijk en mooi opgesteld over vier etages,  ziet u hier de geschiedenis van China. De meest prachtige stukken van bronzen, jade kleding en keramiek aten zich bewonderen. Ook zult u het voorstadje Wujing bezoeken waar het creatieve hoodkantoor van het SPIN porcelein is gevestigd. In de middag bezoekt u de Bund.

Dit is de boulevard aan de Huanpu rivier waar de Engelsen in de koloniale tijd hun imposante Victoriaanse gebouwen hebben neergezet, terwijl sinds 10 jaar aan de overkant van de rivier de meest spectaculaire wolkenkrabbers zijn verrezen. 

 


DAG 13 » Shanghai.

Vandaag ontdekt u de andere schatten van Shanghai. U bezoekt de eeuwenoude Yu- tuin. Een pareltje van tuinarchitectuur met een van de beroemdste theehuizen van China.  Daarnaast maakt u kennis met het hedendaagse China door een bezoek te brengen aan het kleine maar zeer goede museum van moderne kunst.

Dit pareltje onder de musea ligt midden in Shanghai in een mooi aangelegd park waar u na het bezoek ook een heerlijk kop thee kunt drinken. Optioneel is een bezoek aan het Theepot museum.   


DAG 14 » Suzhou.

In de vroege ochtend brengt de trein u in 45 minuten naar Suzhou. Hier bezoekt u een van de mooist aangelegde tuinen van China, de tuin van de Nederige ambtenaar. 

Tevens brengt u een bezoek aan een van de weinige massief stenen pagodes van China die nog schever staat dan de Toren van Pisa en aan de nabijgelegen prachtige bonsai kwekerij. Als de tijd het toelaat ziet u ook nog een zijdefabriek en maakt u een boottochtje over het levendige Keizerkanaal.  In de avond neemt u de trein terug naar Shanghai.


DAG 15 » Xiamen – Dehua.

In de ochtend wordt u naar het vliegveld gebracht voor een korte vlucht naar Xiamen. Hier staat de bus op u te wachten voor een mooie rit naar Dehua. 


DAG 16 » Dehua.

Dehua is de plaats waar het beroemde Blanc de Chine wordt gemaakt.

Een van de meest populaire en kostbare Chinese porselein. Het is de vindplaats van kaolin en u zult hier ook de oude kaolin heuvels bezoeken evenals een historische Porseleinfabriek.


DAG 17 » Quanzhou / Chaozhou.

Vanmorgen rijdt u naar Quanzhou, waar u de Kaiyuan Tempel en de Qingjing moskee zult bezoeken. Quanzhou was de eerste zeehaven van China vanwaaruit onder andere de V.O.C. haar handel bedreef. Het was in de 10e eeuw de grootste zeehaven van de wereld en van enorm belang voor de handel en uitwisseling van cultuur. In de namiddag rijdt u verder naar Chaozhou.


DAG 18 » Chaozhou.

Deze oude stad met een sfeervolle binnenstad heeft een eigen dialect en een eigen keuken. 

De oude stadspoort aan de zijde van de rivier is nog authentiek en heeft een mooie poort vanaf waar u een mooi overzicht heeft over de stad. U bezoekt de Kaiyuan tempel uit de 8e eeuw met een prachtig 1000-armige Guanyin. Daarna gaat u met de bus verder naar Shantou.


DAG 19 » Shantou.

Shantou is een van de verdragshavens die na de Opiumoorlog uit de 19e eeuw gedwongen werden opengesteld voor de westerse mogendheden. Het centrum is dan ook een mooie mengeling van traditionele en oud westerse architectuur. In de namiddag brengt u een bezoek aan het Porselein Tentoonstelling Centrum waarna u naar het vliegveld wordt gebracht voor de vlucht naar Hong Kong. 


DAG 20 » Hongkong.

In de ochtend maakt u een stadstocht door Hongkong. Deze enorme metropool voelt als een bruisende mengeling van Azië met Westerse invloeden.


DAG 21 » Hongkong.

Een vrije dag om alle indrukken van de reis op u in te laten werken of om zelf deze bruisende miljoenenstad nog verder te ontdekken. Natuurlijk kunt u ook een tochtje maken naar Macao. De oude Portugese koloniestad waar de Portugese architectuur en sfeer nog volop aanwezig is en u nog steeds een heerlijke Sardinhas assadas kunt eten.


DAG 22 » Hongkong – Amsterdam.

In de loop van de ochtend wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht terug naar Amsterdam. Door het tijdsverschil komt u nog dezelfde dag in Nederland aan.