A-Ropa
A-Ropa

Groen Bangladesh. In de voetsporen van thee. Groen Bangladesh. In de voetsporen van thee.

Inleiding Programma/Route Prijzen/Data Praktische informatie

DAG 1 » Amsterdam – Dhaka

Vandaag vertrekt u in de loop van de ochtend voor de vlucht naar Dhaka.


DAG 2 » Aankomst Dhaka

Na aankomst gaat u naar het hotel om u even op te frissen en wat bij te komen van de vlucht. Na de lunch is er een korte stadstocht. U bezoekt hierbij het oude Dhaka, een wirwar aan drukke straatjes, handel en honderden langs elkaar krioelende riksja’s en tuktuks.

Dhaka Bloemverkoper

Verder raakt u ongetwijfeld onder de indruk van de enorme bedrijvigheid bij de bootterminal Sadarghat. Honderden grotere en kleine boten worden beladen, leeggehaald of varen kris kras langs elkaar heen de Burigonga rivier op. Een uitermate fascinerend gezicht. (L,D)


DAG 3 » Dhaka

Vandaag is het tweede deel van de ontdekking van Dhaka. U ziet onder andere  de parlementsgebouwen en de Ahzan Manjil, het Rode Paleis uit de 19e eeuw. In de middag bezoeken u de oude hoofdstad van Bangladesh, Sonargoan. Hier in de Gouden Stad proeft u lopend tussen wat eens de statige huizen van de rijke Moghuls waren, nog de sfeer van het oude koloniale Bangladesh. (O,L,D)


DAG 4 » Dhaka - Chittagong

In de ochtend vertrekt u naar Chittagong. Dit is een van de drukste routes in Bangladesh en al reizend krijg je een prachtig beeld van het chaotische verkeer en het leven langs de wegen. Alles rijd door en langs elkaar, snelverkeer, CNG’s  (tuk tuks), riksja’s en ossenwagens en langs de weg zie je groengele rijsvelden, visvijvers en veel lokale handel.(O,L,D)


DAG 5 » Chittagong - Khagrachhari

Deze dag bekijken u eerst Dadarghat, de levendige vismarkt van Chittagong. Je kijkt hier je ogen uit. Exotische pijlstaartroggen, kleine haaien en vele andere tropische vissoorten worden naar binnen gesjouwd en verhandeld, terwijl de houten schepen af en aan varen.  Hierna rijdt u naar Khagrachhari. Een prachtig tropisch heuvelgebied dat wordt bewoond door kleine boeddhistische bergstammen. In dit mooie tropische gebied waar ooit de Britten hun theeplantages opzetten,  komen nog maar zeer weinig mensen. (O,L,D)


DAG 6 » Khagrachhari

Vandaag verkent u deze omgeving  verder en bezoekt u enkele etnische dorpjes. Waar u kennis maakt met de lokale bevolking en hun nog grotendeels oorspronkelijke  manier van leven kunt zien.(O,L,D)


DAG 7 » Khagrachhari - Srimongal

In de loop van de ochtend vertrekt u voor naar Srimonagal. De rit gaat voor een groot deel langs de grens met India. Onderweg bezoeken u indien de tijd dit toestaat een dorpje of misschien een lokale markt.(O,L,D)


DAG 8 » Srimongol

Srimongol is een van de paradijsjes in Bangladesh. Noordoostelijk gelegen in een licht heuvelachtig gebied is het er een stukje koeler dan in het zuiden van Bangladesh. Het groene gebied is een tapijt van theetuinen, rubberplantages, betelnootbomen, limoenstruiken en ananasplantages. Hier en der kan je kleurrijke vrouwen bezig zien met het plukken van de lichtgroene jonge theeblaadjes of zie je krachtige waterbuffels de rijsvelden bewerken. (O,L,D)


DAG 9 » Srimongol

Vandaag bezoekt u een theeplantage, en ziet u hoe rubber wordt getapt. U loopt tussen de ananasvelden ziet hun prachtige bijna symmetrische vormen en u kijkt waar de betelnoten vandaan komen. Ook maakt u een uitgebreide wandeling door het beschermde natuurgebied, Lawachars.

Dit is de enige plek waar de met uitsterven bedreigde Hoolock Gibbon nog voorkomt. Misschien krijgt u er zelfs een te zien, maar horen zult u ze in ieder geval. Met een bezoek aan een van de kleine dorpjes in dit prachtige woud sluit u deze mooie dag af.(O,L,D)


DAG 10 » Srimongol – Jaflong - Sylhet

U rijdt vandaag naar Jaflong, tegen de grens met India. Aan de Indiase kant verrijzen de groene bergen terwijl er zich in Jaflong een enorme steen/ rots industrie heeft ontwikkeld.

steenvisser bij Jaflong

Enorm belangrijk voor Bangladesh omdat dit land verder nergens een rots ondergrond heeft en dus ook geen steen productie voor o.a. cement. Overal in dit gebied worden dan ook rotsen uit de heuvels gehakt en verwerkt. Tientallen mensen zijn rotsblokken aan het versjouwen, met hun handen, op hun hoofd of in wagens. In de nabijgelegen grensrivier zijn honderden bootjes van waaruit mannen tot wel 19 meter diep duiken om stenen uit de rivier te halen. Een fascinerend gezicht. Overnachten doet u in Sylhet.(O,L,D)


DAG 11 » Sylhet – Bogra

Een lange dag van Sylhet naar Bogra. Omdat er door het enorme aantal rivieren (er zijn er officieel 270 maar minstens zoveel vertakkingen en zijriviertjes) en moerasgebieden in Bangladesh niet overal directe verbindingen kunnen worden aangelegd rijdt u eerst richting Dhaka voordat u naar het noordwesten gaan. Vanzelfsprekend maken u de nodige stops en er valt heel wat te zien en te fotograferen. De lunch gebruikt u onderweg in een lokaal restaurant.(O,L,D)


DAG 12 » Bogra

Een hele dag trekken u erop uit om de imposante archeologische opgravingen van Paharpur Virhara te bekijken, eens het grootste boeddhistische complex ten zuiden van de Himalaya. Gebouwd in de 8e eeuw bood het onderdak aan honderden monniken en was hét bewijs van de invloed van het Boeddhisme, die zou duren tot de 12e eeuw. Ook bezoekt u de restanten van oudst bekende ommuurde stad van Bangladesh, Mahasthangarh uit de 7 tot 3e eeuw v.Chr. Het belangrijkste onderdeel was de ommuurde citadel van 1,5 bij 1,3 km. De restanten hiervan zijn ook nu nog duidelijk te herkennen. (O,L,D)


DAG 13 » Bogra

Ten oosten van Bogra ligt de voor Hindoes heilige Brahmapoetra rivier. U gaat naar het levendige havenstadje Sariakandi en maakt een boottochtje op de rivier om Chars te bezoeken.

Dit zijn bewoonde zandeilanden die echter door het wassende water in de loop der jaren weer zullen verdwijnen. De mensen op deze tijdelijke eilanden hebben dan ook een onzekere toekomst. Ze leven vooral van visvangst en kleinschalige landbouw en behoren tot de armste van Bangladesh.(O,L,D)


DAG 14 » Bogra - Tetulia

Vandaag bereikt u het uiterste noordwesten van Bangladesh, Tetulia. Dit gebied aan de voet van de Himalayas, ligt op slechts 50 km van Darjeeling, hét theegebied in India. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in recente jaren in dit gebied  de theeproductie zich heeft ontwikkeld (ook groene thee). Het is een schitterend, rustig landelijk gebied met een rijkdom aan natuur,  rijstvelden, juteproductie  en suikerriet. Voor de oudste suikerriet molen zijn in de jaren ’70 nog de onderdelen geleverd door het Nederlandse Stork Werkspoor.(O,L,D)


DAG 15 » Tetulia

U doorkruist dit prachtige gebied en brengt een bezoek aan de uitgestrekte theetuinen van Kazi & Kazi. De thee die hier wordt geproduceerd is de enige biologische thee van Bangladesh en wordt geëxporteerd over de gehele wereld. De plantages bieden werk aan 2500 vrouwen die naast werk en inkomen ook onderwijs en medische zorg krijgen aangeboden.

Daarnaast krijgen de gezinnen een koe die biologisch gevoed wordt maar waarmee men zelf een eigen kleine veestapel kan fokken. De theeplantage is geheel zelfvoorzienend. De tuinen liggen idyllisch tussen rijstvelden met kleine dorpjes, bamboe huizen en visvijvers. In de namiddag rijdt u naar het zogenaamde 0 punt. Dit punt markeert het uiterste noordoosten van Bangladesh. Indien de grens hier open zou zijn ben je na slechts 50 km in Darjeeling, na 60 km in Nepal en na 62 km in Bhutan. Politieke conflicten tussen India en Bangladesh verhinderen helaas dat deze grensovergang gebruikt nu kan worden.(O,L,D)


DAG 16 » Rangpur

Terug naar het zuiden. In een relatief korte rit rijdt u naar Rangpur. Onderweg bezoekt u de schitterende Kantanagar tempel. Deze terracotta tempel uit begin 18e eeuw is geheel bedekt met minutieus gedetailleerde terracottategels die volksverhalen en de Moghul geschiedenis uitbeelden. De bouwstijl is een typisch voorbeeld van Moghul architectuur. (O,L,D)


DAG 17 » Rangpur - Lalmonirhat

Lalmonirhat ligt niet al te ver van Rangpur  en is het gebied waar de thee industrie een ‘tussenstop’ heeft gemaakt voor zich uit te breiden tot Tetulia. Interessanter dan de thee is hier een aantal kleine enclaves in Bangladesh die Indiaas grondgebied zijn. De inwoners dienen elke dag twee grenzen te passeren om in hun eigen land te komen. Dit gebeurt via strikt gecontroleerde corridors die slechts enkele uren per dag open zijn. Dit is een van de problemen tussen India en Bangladesh dat nog opgelost zal moeten worden .(O,L,D)


DAG 18 » Rangpur

Een dag in en rond Rangpur. In deze plaats van zo’n 230.000 mensen bezoekt u het Carmichael College. Genoemd naar de gouverneur van Bangladesh van 1912- 1917. Het college is een mooi voorbeeld van een gemende Moghul en Britse architectuur.

Daarnaast bekijkt u ook het Tajhat paleis waar nu het Rangpur museum is gevestigd. (O,L,D)


DAG 19 » Rangpur - Dhaka

Na al deze mooie omzwervingen die de opkomst en ontwikkeling van de theeproductie u door de onbekende gebieden van Bangladesh gebracht heeft, gaat u vandaag terug naar Dhaka. Een lange rit waarbij u de ogen uit zult kijken van al het leven op en langs de weg. De lunch wordt gebruikt in een lokaal restaurant.(O,L,D)


DAG 20 » Dhaka - Amsterdam

De laatste dag in Bangladesh. Een hele dag om er zelf op uit te trekken. Bezoek de moderne galerieën in Dhanmondi, wandel rond in de achterafstraatjes van Gulshan of bezoek de New market, de grootste openlucht markt van het land. Geniet nog een keer intens van deze smeltkroes van mensen, geluiden, geuren  en kleuren. 

Afhankelijk van met welke luchtvaartmaatschappij u vliegt neemt u of laat op de avond of vroeg de volgende ochtend de vlucht terug naar Amsterdam. (O,L)


DAG 21 » Amsterdam

In de loop van de dag komt u aan in Amsterdam