A-Ropa
A-Ropa

Myanmar/Birma. Van Djengis Khan tot Aung San Suu Kyi. Het land van 1000 gouden pagodes Myanmar/Birma. Van Djengis Khan tot Aung San Suu Kyi. Het land van 1000 gouden pagodes

Inleiding Programma/Route Prijzen/Data Praktische informatie

DAG 1 » Amsterdam – Yangon

In de late ochtend vertrekt u voor uw vlucht met tussenstop naar Yangon. 


DAG 2 » Yangon

Na aankomst in Yangon wordt u verwelkomt door onze gids en naar uw centraal gelegen hotel gebracht. Na wat uitrusten kunt de eerste indrukken gaan opdoen van deze voormalige hoofdstad van Birma.


DAG 3 » Yangon

Na het ontbijt bekijkt u eerst het oude koloniale centrum van Yangon. Daarnaast bezoekt u de ruim 2000 jaar oude Sule pagode, de indrukwekkende rustende Boeddha in Chauk Htat Gyi en vanzelfsprekend besteedt u daarna een groot deel van de dag bij een van de meest beroemde en spectaculaire monumenten ter wereld, de Shwedagon Pagode.


DAG 4 » Yangon – Bago – Kyaiktiyo

In de ochtend rijdt u naar Bago. Hier bezoekt u het karakteristieke klooster, Kya Khet Waii. Dit is hét studiecentrum voor honderden monniken uit de omgeving. Het is indrukwekkend te zien hoe deze monniken zwijgen en in processie naar hun laatste maaltijd van de dag wandelen.  Na een bezoek aan de oude Shwemawdaw Pagode met schitterende spitse torens rijdt u verder naar Kin Pun. Vanaf hier  gaat u in een kleiner voertuigen naar een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Birma, De Gouden Rots, Kyaiktiyo. Dit is een enorme ronde steen, bedekt met kleine velletjes bladgoud door de gelovigen in die in de loop der eeuwen zijn aangebracht. De rots balanceert op de rand van een rots. Om het laatste stukje naar de rots a te leggen moet u 4 km lopen of je door dragers laten dragen. Bij aankomst kunt u ongetwijfeld van een schitterende zonsondergang genieten.


DAG 5 » Kyaiktiyo – Bago – Yangon

In de ochtend rijdt u terug naar Yangon en bezoekt u in Bago de 55 meter lange, rustende Shwe Tha Lyaung Boeddha. Onderweg maakt u een stop bij een weefdorpje Mon, waar be bewoners zich bezig houden met het weven van bamboe en kijkt u rond op de geallieerde begraafplaats bij Htauk Kyan.


DAG 6 » Yangon – Pyay

In de vroege ochtend laat u Yangon achter zich en rijdt u naar Pyay dat bij de oude hoofdstad Sri Ksetra is gelegen. Hier zijn belangrijke opgravingen gedaan uit de periode tussen de 5e en de 9e eeuw.


DAG 7 » Pyay

Vandaag maakt u een boottocht over de Ayerwaddy.

 

U vaart tussen de kalkstenen oevers naar Akaut Taung. Dit is een oude douaneplaats voor handelslieden die vroeger  over de rievier voeren. Onderweg maakt u een stop bij Myoma waar in de 8e eeuw een enorm paleis stond. Aansluitend gaat u naar Htone van waar uit u weer terugrijdt naar Pyay.


DAG 8 » Pyay

Deze dag staat in het teken van Pyay zelf. U bezoekt de oude stoepa’s van de Be Be Gyi pagode en neemt een kijkje in het archeologisch Museum in Hmawzar.

 


DAG 9 » Pyay - Bagan

Een lange dag waarin u met verschillende mooie stops bij kleine dorpjes, drukke marktjes en fascinerende natuur, in de  namiddag aankomtbij Bagan.


DAG 10 » Bagan

Bagan is een klein stadje dat vooral bekend is door de duizenden pagodes die er tussen de 11e en 13e eeuw op een klein gebied zijn gebouwd.  Eerst verkent u het stadje en de kleurrijke lokale markt. Vervolgens bezoekt u de belangrijkste pagodes. De Shwezigon Pagode die gebouwd is als religieus heiligdom in het begin van de 11e eeuw, de Ku Byanuk Gi die bekend staat om zijn mooie muurschilderingen van Jataka voorstellingen en de Khay Min ga Tempel met een monumentaal  uitzicht over het omliggend gebied met al zijn monumenten en de Ananda Tempel met vier staande boeddha’s.

In de middag gaat u verder met deze ontdekkingstocht. U brengt nog een bezoek aan een tempel in de Mon stijl en een uniek zandstenen monument, de Nanbaya Tempel waarvan gezegd wordt dat dit het paleis van koning Manuha is geweest. Daarna laat u de tempels en pagodes even voor wat ze zijn en bekijkt u een lakwaren werkplaats waar met de hand de mooiste lakwerken worden gemaakt, men gebruikt hier onder andere ook flinterdun bladgoud voor. Aan het einde van de dag proberen we voor u op tijd te zijn bij de Mingale Zedi Stoepa om getuigen te kunnen zijn van een oranje zonsondergang boven de Ayeyawaddy (irrawaddy) Rivier. 


DAG 11 » Bagan

Vandaag bezoekt u nog enkele van de meest indrukwekkende tempels en pagodes. Deze keer zijn het monumenten van zandsteen die bekend staan om hun bijzondere muurschilderingen. Ook bezoekt u het bekende meditatie centrum van Birma, het Kyat Kan Cave. Als laatste bewondert u de Myingaba Gu Byaunkgi Tempel met zulke unieke muurschilderingen dat ze onder bescherming staan ven de UNESCO. Vanzelfsprekend is er ook nog tijd over om ook zelf  Bagan en de indrukwekkende omgeving verder te verkennen.


DAG 12 » Bagan – Sale – Mount Popa

Een heerlijke ontspannen ochtend. U vaart de rivier af naar Sale. Een stad die zich in het late Bagan tijdperk ontwikkelde waar het Yoke Sone klooster met erg mooi houtsnijwerk zeker een bezoek waard is.

Daarna gaat u naar Mount Popa. Een dode vulkaan met schitterend uitzicht. De berg is heilig en gewijd aan animistische goden, de zogenaamde nats. Het vergt wel enige inspanning want om de top te bereiken dient u de 777 treden naar dit heiligdom te beklimmen. Daarna keert u terug naar het hotel en heeft u de rest van dag dag vrij om te zwemmen, heerlijk door de bossen te wandelen of gewoon te ontspannen.


DAG 13 » Mount Popa - Mandalay

In de ochtend rijdt u in ongeveer zes uur naar Mandalay. De rit voert u door een afwisselend landbouwgebied met kleine levendige dorpjes en kleurrijke rijstvelden. De lunch wordt onderweg gebruikt en na aankomst in Mandalay is de rest van de dag verder vrij.


DAG 14 » Mandalay – Munywa

Vandaag bezoekt u Monywa. Op de weg er naar toe wordt een stop gemaakt bij de Thanboddhay Pagode die met zijn 845 kleine stoepa's een beetje doet denken aan de Borobodur in Java. Wandel hier rustig rond door het erbij gelegen bananenbos Boddhi – Tataung met duizenden boeddha’s, elk aan de voet van een boom maar geniet ook van het panorama uitzicht vanaf de Aung Setkaya Pagode 130 meter hoog.

In de middag steekt u de Chindwin rivier over en rijdt u per jeep verder naar Hwo Win Daung met een aantal interessante zandsteengrotten met beelden, houtsnijwerk en muurschilderingen, allen uit de Inwa stijl. Sommigen nog uit de 15e eeuw. In de Hpo Win heuvels zijn tientallen grote en kleinere grotten verborgen met in totaal zo’n 450.000 voorstellingen. 


DAG 15 » Monwya – Sagaing – Mandalay

Het gebied van Monwya is ook bekend om de kopermijnen uit de koloniale tijd. Vanzelfsprekend bezoekt u ook deze koloniale restanten.  Daarna rijdt u verder naar de Shwe Gu Ni pagode uit de 14e eeuw en brent u een bezoek aan het lakwerkersdorpje Kyaukka.  Via de sagaing heuvels keert in in de namiddag terug naar Mandalay.


DAG 16 » Mandalay – Pyin Oo Lwin

In de ochtend een korte leuke rit naar een klein voormalig Brits bergstadje Pin Oo Lwin. Hier heerst met allen koloniale gebouwen, de markten en de botanische tuin de oude koloniale sfeer zoals de Britten die in dit deel van de wereld overal in de verkoelende bergen hebben gebouwd.  Zelfs nu nog rijden er koetsjes als overblijfsel van de Britse overheersing. Later op de dag bezoekt u de Pwe Kyauk watervallen en maakt u een stop bij het beroemde Candacraig Hotel, een statig Brits landhuis uit 1906 waar u al dan niet met een drankje kunnen genieten van een mooie aziatische zonsondergang.


DAG 17 » Pyin Oo Lwin – Mandalay

Vandaag tijd om Mandalay zelf te bekijken U brnegt een bezoek aan de beroemde religieuze monumenten zoals de Mahamuni Pagode, het Shwe Inbin Klooster, het Gouden paleis Klooster en het grootste marmeren boek ter wereld. U kijkt rond in een werkplaats waar zijde wordt geweven en in een werkplaats voor wandtapijten. Daarna proberen we voor u op tijd te zijn voor een hopelijk spectaculaire zonsondergang die u kunt bewonderen vanaf Mandalay Hill.


DAG 18 » Mandalay – Amarapura – Mingun – Mandalay

Op 15 km van Mandalay ligt Amarapura. Hier kijkt u rond bij het Mahagandayon Klooster waar meer dan 1000 monniken leven en studeren. Ook bezoekt u de beroemde U Bein Teakhouten brug die in 1782 is gebouwd toen Amarapura de hoofdstad van het toenmalig koninkrijk was. In de middag vaart u naar Mingun stroomopwaarts waar u de grootste onbeschadigde klok ter wereld kunt bezichtigen. De klok weegt ongeveer 90 ton. Daarna gaat u naar de Hsinbyume Paya en de niet afgemaakte Mingun Paya, gebouwd als een van de grootste pagodes door de koning van Paya.


DAG 19 » Mandalay – Kalaw

Een rit langs smalle kronkelende en soms hobbelige wegen door de Shan heuvels naar Kalaw, waar u laat in de middag aankomt. Kalaw is een heerlijk fris bergplaatsje op het Shanplateau en is de centrale markt voor de etnische minderheden uit de omgeving


DAG 20 » Kalaw – Pindaya – Nyaung Shwe – Inle Meer

In een klein uurtje bereikt u Pindaya waar u de boeddhistische grotten bezoekt. Deze zijn bijzonder omdat in de loop der eeuwen duizenden pelgrims ook duizenden kleine en grote boeddhabeelden op deze unieke plek hebben neergezet. Daarna rijdt u door naar Nyaung Shwe en indien mogelijk vaart u verder naar de westelijke oever van het Inle meer. Hier bevindt zich de relatief onbekende Thein pagode. 


DAG 21 » Inle meer

Vandaag een fantastische dagexcursie. Per boot bewondert u de beroemde beenroeiers op het meer en ontdekt u de kenmerkende drijvende tuinen. Ook ziet u de plaatselijke vismethodes en het lokale dorpsleven en vanzelfsprekend raakt u onder de indruk van het prachtige natuurschoon. 

Ook bezoekt u deze dag de sprookjesachtige Phaungdaw Oo Pagode, een van de belangrijkste heiligdommen in Birma en ziet u de bevolkieng aan het werk in het weefdorpje Inpawkhon en een lokaal marktje.


DAG 22 » Inle Meer – Heho- Yangon

Een heerlijke ontspannen ochtend. Na de lunch wordt u naar de luchthaven van Heho gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Yangon. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht.


DAG 23 » Yangon

De laatste volle dag in Yangon is helemaal vrij.

 

Trek er op uit, rust uit of ga nog een keer met volle teugen de zo speciale sfeer van dit immens vriendelijke land opsnuiven. Duik nog een laaste keer in de geschiedenis van het kolonialisme, laat je nog eenmaal betoveren door de sereniteit van het boeddhisme, of loop nog eens door de stad en ervaar de politieke worsteling van de afgelopen decennia. Kortom geniet nog een laatste keer van een betoverend Myanmar.


DAG 24 » Yangon – Amsterdam

Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht , met tussenstop, naar Amsterdam.


DAG 25 » Amsterdam

In de vroege ochtend komt u aan in Amsterdam na een indrukwekkende reis door een van de meest onbekende maar ook een van de meest fascinerende landen van Azië.