A-Ropa
A-Ropa

A-Ropa Thema reizen

China. De geschiedenis van thee China. De geschiedenis van thee [19 reisdagen]

Ontdek het immense China aan de hand van de geschiedenis van een van de meest beroemde producten uit het land van de Draak, de thee. Bezoek onbekende streken waar groene thee,  Pu-er thee maar ook olie-thee hun oorsprong hebben. Ontdek de onbekende gebieden vanwaar uit de thee zijn weg naar de keizerlijke hoven vond en hoe de thee uiteindelijk Europa veroverde.

Lees verder ...

Bangladesh. Machtige rivieren, textiel en Engelse thee Bangladesh. Machtige rivieren, textiel en Engelse thee [23 reisdagen]

In Bangladesh komen de heilige rivieren de Ganges en de Brahmaputra samen en vormen met enkele andere rivieren samen al eeuwen een enorme vruchtbare delta. Ervaar dit stelsel van honderden rievieren en rieviertjes die samen, na de Amazone, de grooste delta ter wereld vormen. Een  enorm vruchtbaar en ook strategisch gebied dat eeuwenlang  door verschillende buitenlandse mogendheden is bevochten. Eeuwen ook waarin de Bangalezen het land hebben ontwikkeld tot een van de belangrijkste textielproducenten ter wereld. De aanwezigheid van jute en indigo heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Daarnaast heeft de tweehonderd jaar Britste overheersing Bangladesh tot een belangrijke theeproducent gemaakt. Werd in 1857 in de noordoostelijke heuvelgebieden rond Sylhet de eerste commerciële theeplantages opgericht nu zijn er ongeveer 165. De grootste afnemers zijn de Bangalezen zelf maar ook de rest van de wereld begint langzaam de kwaliteit van de Bengaalse thee te ontdekken. 

Lees verder ...

China. Het ontstaan van Keramiek China. Het ontstaan van Keramiek [22 reisdagen]

Nog steeds worden er oude scheepswrakken gevonden met daarin Chinees porselein. Al dan niet gemaakt in opdracht van het oude welvarende Europa. Bezoek tijdens deze reis die onbekende streken waar het porselein is uitgevonden maar ook de keizerlijke steden zoals Beijing in opdracht waarvan de kunst van het porselein maken een ongekend niveau bereikte. Ontdek het onbekende China. Bewonder de groene heuvels waar het beroemde Kaoling (klei) wordt gevonden en dwaal rond in de kleine dorpjes waar de keramiekovens nog steeds branden en het leven al decenia niet is veranderd.

Lees verder ...

Myanmar/Birma. Van Djengis Khan tot Aung San Suu Kyi. Het land van 1000 gouden pagodes Myanmar/Birma. Van Djengis Khan tot Aung San Suu Kyi. Het land van 1000 gouden pagodes [25 reisdagen]

Myanmar(Birma) is een uniek land dat zich onder invloed van zeer uiteenlopende culturen heeft ontwikkeld tot een van de meest fascinerende landen van Zuidoost Azië. Niet alleen naburige landen zoals India of de vroegere Mon-staat maar ook de noordoostelijke Mongolen van Genghis Khan, de Japanners tijdens WO II en de Europese Britten in de 19e en 20e eeuw, hebben belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de republiek Myanmar. Bestuurlijke invloed en invloed op de organisatiestructuur, maar ook godsdiensten en levensvisies hebben een stempel gedrukt op dit Zuidoost-Aziatisch land. Het animisme, de bon-godsdiensten, het hindoeïsme en het Christendom, alle hebben belangrijke sporen achter gelaten en Myanmar gemaakt tot een fascinerend land met een van de meest tolerante bevolkingen ter wereld. Ontdek dit stukje Azië van Gouden pagodes en Victoriaanse huizen.

Lees verder ...

Groen Bangladesh. In de voetsporen van thee. Groen Bangladesh. In de voetsporen van thee. [21 reisdagen]

Wie drinkt er nou geen thee in Nederland? Thee is immers de meest gedronken niet alcoholische drank ter wereld.  Iedereen kent de Indiase thee uit Darjeeling, de groene thee uit China of de zwarte thee uit Kenia. Maar ook Bangladesh heeft sinds 1857 prachtige theeplantages waar hele goede thee wordt geproduceerd. Deze reis voert je langs die gebieden waar de thee een rol heeft gepeeld in de ontwikkeling van Bangladesh. Hierdoor kom je in bijzondere gebieden waar een prachtig landschap, hard werkende mensen en een ongekend mooie natuur je absoluut versteld zullen doen staan.

Lees verder ...