A-Ropa
A-Ropa

China. De geschiedenis van thee China. De geschiedenis van thee

Inleiding Programma/Route Prijzen/Data Praktische informatie

Lang voordat de Engelsen in de 18e eeuw de theeproductie in hun koloniale gebieden opzetten en ook lang voordat de Nederlanders en de Portugezen in de 16e en 17e  eeuw thee vanuit Canton naar Europa brachten, had thee zich in het zuiden van China ontwikkeld van een soort medicijn en ingrediënt voor een soep, tot een van de meest favoriete dranken aan het keizerlijk hof. Er werd zelfs een minister van thee aangesteld. Een uitgebreide theeceremonie ontwikkelde zich en in grote delen van wat nu het huidige China is begon men thee te verbouwen. Zogenaamde tribuut- of vazalstaten schonken de Chinese keizers de meest delicate en peperdure theesoorten, en in navolging van het keizerlijk hof begonnen ook de Chinese notabelen thee te drinken.

Het gewone volk gebruikte  thee op zijn eigen manier en er ontstonden soorten zoals geperste thee en olie-thee. Thee en dus ook de handel in thee, werd steeds belangrijker en er ontstonden door heel Oost en Zuidoost Azië theeroutes. Een voorbeeld hiervan is de ‘Paarden Thee route’ in het verre zuiden van China. Thee werd over duizenden kilometers vanuit het zuidelijke Yunnan naar het noorden en naar Tibet vervoerd. Deze handelsroute had zelfs vertakkingen naar bekende Zijderoute.

Theestruiken groeien het best op vochtige heuvels in tropische of subtropische gebieden. Daardoor konden er in China in zeer verschillende gebieden theeplantages ontstaan. Afhankelijk van de streek werden er verschillende soorten thee verbouwd. De thee-reis van A-Ropa laat zich in haar route leiden door de geschiedenis van de Chinese thee.

Beleef het andere China, reis langs de oude ‘Paarden Thee route’. Laat je verassen door de met theeterrassen omgeven boerendorpjes en ontdekt het echte China, het land van de thee !